Tillsynsmeddelande 14.4.2025 – 22/2025

Tematisk bedömning om organiseringen av förvaringsinstitutsverksamheten och beaktande av hållbarhetsupplysningar i förvaringsinstitutens tillsynsuppgift

Finansinspektionen genomförde på hösten 2024 en tematisk bedömning om organiseringen av förvaringsinstitutsverksamheten för placeringsfonder och alternativa investeringsfonder samt beaktande av hållbarhetsupplysningar i förvaringsinstitutens tillsynsuppgift. Målet med den tematiska bedömningen var att uppdatera den allmänna bilden av organiseringen av förvaringsinstitutsverksamheten i fråga om art, omfattning och resurser samt att säkerställa efterlevnaden av de mest centrala regleringskraven.

Varje placeringsfond och en auktoriserad AIF-förvaltares alternativa investeringsfond ska ha ett förvaringsinstitut som ansvarar för förvaringen av fondtillgångarna. Förvaringsinstituten har en viktig roll i investerarskyddet, eftersom de för sin del säkerställer att de skyldigheter som föreskrivits för placeringsfonder och alternativa investeringsfonder iakttas. Ineffektiva eller bristfälliga förvaringsfunktioner och försummelser av övervakningen av fondtillgångarna kan försämra investerarnas skydd och tilltro till marknaden. Betydelsen av förvaringsinstitutens ställning ökar då instabiliteten och de tekniska framstegen tilltar på finansmarknaden.

Den finländska förvaringsinstitutsmarknaden (enligt förvaringsinstituten 180,8 miljarder euro 30.6.2024) är mycket centraliserad. År 2024 tillhandahöll fem aktörer förvaringsinstitutstjänster i Finland. Tre förvaringsinstitut förvaltade ca 95 % av de förvarade tillgångarna. I den tidigare tematiska bedömningen om förvaringsinstitut som Finansinspektionen genomfört 2019 utfördes en bedömning av 12 aktörer. För närvarande tillhandahåller fyra aktörer förvaringsinstitutstjänster.

Den tematiska bedömningen genomfördes utifrån enkätsvar och tillhörande material. Enkäten skickades till alla fem förvaringsinstitut som hade rätt att bedriva förvaringsinstitutsverksamhet i Finland för placeringsfonder och alternativa investeringsfonder. Tre förvaringsinstitut var filialer till ett utländskt EES-kreditinstitut. Finansinspektionen bad förvaringsinstituten om uppgifter om förvaringsinstitutsverksamhetens art och omfattning, förvaringsinstitutsverksamhetens organisering, genomförande av tillsynsuppgifter samt efterlevnaden av regleringsskyldigheter i anknytning till tillsynen av fondernas hållbarhetsrisker och hållbara investeringar.

Viktigaste iakttagelser

  • I sin tematiska bedömning om förvaringsinstitut 2019 fäste Finansinspektionen uppmärksamhet vid de knappa personalresurserna. Förvaringsinstitutsverksamheten har automatiserats ytterligare under de senaste åren men enligt Finansinspektionens bedömning är personalresurserna fortfarande knappa.
  • Övervakningen av fondteckningar och -inlösen var i regel organiserad på lämpligt sätt. Intervallen mellan förvaringsinstitutets kontroller av övervakningen överensstämde i regel med fondernas tecknings- och inlösenflöden. En del av förvaringsinstituten kontrollerade inte tillgångarnas värdering med den frekvens som regleringen kräver.
  • Brister och bristfälliga processer observerades i kontrollen av uppgifter i anknytning till fondernas hållbarhetsrisker och hållbara investeringar. En del förvaringsinstitut kontrollerade inte alls uppgifterna i anslutning till hållbarhetsrisker och hållbara investeringar och integrerade inte hållbarhetsrisker i riskbedömningen som krävs av regleringen. Förvaringsinstituten ansåg att tillgången till data särskilt i anknytning till hållbarhetsupplysningar och regleringens otydlighet är utmanande. Förvaringsinstitutets tillsynsförfaranden ska basera sig på förvaringsinstitutets fondspecifika riskbedömning som också ska innehålla uppgifter och begränsningar i anknytning till hållbarhetsrisker och hållbara investeringar.

Fortsatta åtgärder i den tematiska bedömningen

Finansinspektionen förutsätter att förvaringsinstituten behandlar den bifogade rapporten över den tematiska bedömningen samt tillsynsbrevet som skickats separat till varje förvaringsinstitut och rapporterar till Finansinspektionen om de korrigerande åtgärder som krävs i tillsynsbrevet och om tidtabellen för åtgärderna.

Efter att Finansinspektionen fått förvaringsinstitutens utredningar kommer den att följa upp genomförandet av korrigeringsåtgärderna i förvaringsinstituten. Finansinspektionen kommer också vid behov att bedöma eventuella fortsatta åtgärder enligt förvaringsinstitut.

Närmare upplysningar lämnas av

  • Marko Hovi, marko.hovi(at)fiva.fi
  • Esa Pitkänen, esa.pitkanen(at)fiva.fi
  • Samuli Urpalainen, samuli.urpalainen(at)fiva.fi
  • Eemeli Väyrynen, eemeli.vayrynen(at)fiva.fi


Bilaga

Rapport över tematisk bedömning