Verkkouutinen 26.6.2024 – 11/2024

Työttömyyskassat 2023: Ansiopäivärahamenot kasvoivat hieman edellisestä vuodesta

Vuonna 2023 ansiopäivärahoja maksettiin yhteensä 1,9 miljardia euroa. Ansiopäivärahamenot kasvoivat kolme prosenttia ja maksettujen etuuspäivien yhteismäärä laski neljä prosenttia edellisestä vuodesta. Sekä ansiopäivärahamenot että maksettujen etuuspäivien määrä laskivat 13 kassassa ja kasvoivat kolmessa kassassa. Ansiopäivärahan saajien määrä väheni kymmenessä kassassa ja lisääntyi kuudessa kassassa. Yrittäjän työttömyyskassassa sekä ansiopäivärahamenot että maksettujen etuuspäivien määrä vähenivät.

Vuorottelukorvausmenot olivat yhteensä reilut 25 miljoonaa euroa, mikä on kuusi prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Vuorottelukorvausta saaneiden henkilöiden määrä laski neljä prosenttia.

Liikkuvuusavustusten määrä pysyi ennallaan, työttömyyskassat maksoivat niitä vuonna 2023 yhteensä 2,9 miljoonaa euroa.

Ansiopäivärahahakemusten käsittelyajat pysyivät melko tasaisina koko vuoden ajan. Pisimmillään täyttä ansiopäivärahaa koskevien myönteisten päätösten käsittelyaika oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, jolloin se oli keskimäärin 12 päivää. Kaikkien kassojen keskimääräinen käsittelyaika koko vuonna oli 11 päivää.

Palkansaajakassojen jäsenmäärä pysyi käytännössä ennallaan. Suurin jäsenmäärän nousu yksittäisessä kassassa oli kolme prosenttia ja suurin lasku kahdeksan prosenttia. Yrittäjäkassan jäsenmäärä väheni reilulla 2 300 jäsenellä.

Tiedot perustuvat Finanssivalvonnan julkaisemaan Työttömyyskassat 2023 -verkkojulkaisuun.

Lisätietoja antaa

Dima Matjushin, tietoasiantuntija, puhelin 09 183 5588.

Liite

Työttömyyskassat 2023 (pdf ja excel-taulukot)