Finanssivalvonnan painopisteenä vuonna 2025 säilyvät valvottavien hallinnon luotettavuus ja toimintaympäristön epävarmuuksiin vastaaminen – tiivistelmät tarkastusten tuloksista verkkosivuille
Geopoliittinen tilanne, toimintaympäristön muutokset sekä lisääntyvä sääntely korostavat tarvetta valvottavien riskienhallinnan valvontaan. Finanssivalvonnan painotuksia vuonna 2025 ohjaavat useat eri riskit ja niiden hallinta valvottavissa: näitä ovat mm. operatiivinen ja taloudellinen varautuminen, IT- ja kyberriskit, ESG-riskit sekä lisääntyvään tekoälyn käyttöön ja ulkoistamiseen liittyvät riskit. Sääntelymuutoksina ja painotuksina valvonnassa korostuvat hallinto- ja ohjausjärjestelmien toimivuus, asiakkaan- ja sijoittajansuoja sekä kestävyysraportointi. Ensi vuonna päättyvien tarkastusten tiivistelmät löytyvät jatkossa Finanssivalvonnan verkkosivuilta.
Finanssivalvonta on julkaissut tarkastus- ja teema-arviosuunnitelmansa koko vuodelle vuodesta 2023 alkaen. Jatkossa Finanssivalvonta tuo tiivistelmät tarkastusraporteista saataville verkkosivuilleen www.finanssivalvonta.fi. Näin Finanssivalvonta tukee visionsa ja strategiansa mukaista tavoitetta olla ennakoiva ja ennakoitava valvoja.
– Olemme edistäneet ennakoitavuutta valvontasuunnitelmiemme viestinnällä niin, että valvottavakentällä tiedetään, mitä valvoja kulloinkin pitää tärkeänä. Jatkossa lisäämme ennakoitavuuttamme kertomalla verkkosivuillamme keskeisiä havaintoja myös yksittäistä valvottavaa koskevista tarkastuksista ja näin ohjaamme havainnoilla koko valvottavakenttää, Finanssivalvonnan johtaja Tero Kurenmaa sanoo.
Vuoden 2024 suunnitelma toteutui melko kattavasti. Joitain tarkastuksia peruuntui mm. valvottavan tilanteen muututtua tai valvontaresurssien uudelleen suuntaamisen takia.
– Jatkossakin olemme valmiita tarkastelemaan valvonnan painotuksia joustavasti myös vuoden aikana, Kurenmaa sanoo.
Finanssivalvonnan valvonnan painopisteet vuonna 2025 liittyvät edellisten vuosien tapaan epävakaan toimintaympäristön operatiivisiin ja taloudellisiin riskeihin. Lisäksi valvonnan painopisteitä ohjaa uusi sääntely ja sen valvonta: tekoälyasetus, DORA (Digital Operational Resilience Act) -sääntely sekä kestävyysraportoinnin valvonta tuovat uusia valvottavia osa-alueita. Finanssivalvonnalle tulee myös uusia toimilupavalvottavia kuten kryptovarapalveluiden tarjoajat ja eläkevakuuttaja KEVA.
Tarkastukset ja teema-arviot eri valvontasektoreilla
Finanssivalvonnan tekee vuosittain useita yksittäistä valvottavaa koskevia tarkastuksia sekä valvottavaryhmille suunnattuja teema-arviota valvonnan painopisteiden mukaisesti. Myös eurooppalaisten valvojien painotukset ja riskiperusteisuus ohjaavat tarkastuksia ja arvioita.
EKP:n pankkivalvonnan valvontaprioriteeteissa vuodelle 2025 korostetaan pankkien kykyä selviytyä makrotalouden ja rahoitusmarkkinoiden välittömistä uhista ja vakavista geopoliittisista sokeista (prioriteetti 1). Pankkeja kehotetaan myös korjaamaan pitkäaikaiset olennaiset puutteet tehokkaasti ja viivyttelemättä (prioriteetti 2) ja vastaamaan digitalisaation ja uuden tekniikan käytön myötä kehittyviin haasteisiin sekä hallitsemaan niihin liittyviä riskejä huolellisesti (prioriteetti 3). Valvontaprioriteetit perustuvat viime vuoden prioriteetteihin.
Suomalaisista pankeista Nordea, OP Ryhmä, Danske Bank ja Kuntarahoitus ovat EKP:n suorassa valvonnassa, ja Finanssivalvonta toteuttaa valvonnan yhdessä EKP:n kanssa. Finanssivalvonta noudattaa soveltuvin osin vastaavia prioriteetteja myös suorassa valvonnassaan olevien pienempien luottolaitosten valvonnassa.
Finanssivalvonta keskittyy vuonna 2025 pankkien teema-arvioissa luottoriskiin ja luotonantoon liittyviin teemoihin. Tarkastuksissa keskitytään näiden lisäksi hallinnon luotettavuuteen sekä sisäisten mallien käyttöön.
Pankeissa ja maksupalveluissa tarkastetaan ja arvioidaan myös rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen sekä pakotteiden noudattamisen valvontaan liittyviä teemoja.
Vakuutusvalvonnassa teema-arviot keskittyvät sijoituskuluihin, vakavaraisuuslaskentaan ja varojen ja velkojen arvostamiseen. Lisäksi arvioidaan automaattisen päätöksenteon käyttöä ja asiamiestoiminnan toteuttamistapaa. Tarkastuksissa keskitytään näiden lisäksi mm. hallinnon luotettavuuteen ja järjestämiseen, ulkoistamiseen liittyviin kysymyksiin sekä riskienhallintaan.
Pääomamarkkinoilla toimivien valvonnassa arvioidaan muun muassa IFRS-standardien soveltamista, kestävyysraportointia ja kryptovarapalveluiden markkinointia. Yhdessä eurooppalaisen valvontaviranomaisen ESMAn kanssa toteutetaan arvio compliance-toimintaan ja sisäiseen tarkastukseen liittyvistä teemoista. Tarkastuksissa keskitytään lisäksi esimerkiksi kyberriskien hallintaan, listayhtiöiden velvoitteiden noudattamiseen sekä rahastoyhtiöiden kestävyysriskien hallintaan.
Teema-arvioita ja tarkastuksia priorisoidaan uudelleen, mikäli tapahtumat toimintaympäristössä sitä edellyttävät.
Valvonnan painopisteisiin kohdistuvien teema-arvioiden ja tarkastusten määrällinen jakauma.
Tarkastusraporttien tiivistelmät julkisille verkkosivuille
Finanssivalvonta tiedottaa laajempiin valvottavaryhmiin kohdistuvista teema-arvioista yleisellä tasolla valvottava- tai lehdistötiedotteena aikaisempaan tapaan. Teema-arvioiden havaintojen perusteella voidaan käynnistää tarkempia selvityksiä tai ryhtyä muihin valvontatoimenpiteisiin.
Tämän lisäksi Finanssivalvonta aloittaa tuomaan vuonna 2025 valmistuneista valvottavakohtaisista tarkastuksista tiivistelmät julkisille verkkosivuilleen. Tiivistelmät kertovat keskeiset tarkastuksen havainnot ja ohjaavat siten tarkastuksen kohdetta laajempaa joukkoa sen osalta, mihin teemoihin valvojan tarkastukset ovat riskiperusteisesti kohdennettu sekä millaisia asioita valvoja kyseisen aihepiirin tarkastuksissa painottaa.
Tiivistelmät tuodaan verkkosivuille vain Finanssivalvonnan omasta aloitteesta tehdyistä, tarkastusohjelman mukaisista tarkastuksista. Eurojärjestelmän kannalta merkittävät pankit ovat vakavaraisuusvalvonnan osalta EKP:n suorassa valvonnassa. Näistä tarkastuksista Finanssivalvonta ei näin ollen voi julkaista mitään.
Finanssivalvonta aloittaa tiivistelmien tuomisen verkkosivuilleen alkuvuoden aikana tuoden aluksi julki useamman tiivistelmän kerralla. Tiivistelmät tulevat saataville Finanssivalvonnan verkkosivustolla.
Lisätietoja antaa
Jyri Helenius, apulaisjohtaja
Katso myös
- Arvio- ja tarkastussuunnitelma 2025 (pdf)
- Finanssivalvonnan valvottavatiedote 1.2.2024: Finanssivalvonta keskittyy vuonna 2024 valvottavien riskinkestävyyteen muuttuvassa toimintaympäristössä sekä valvottavien hallinnon luotettavuuteen
- Finanssivalvonnan valvottavatiedote 25.1.2023: Valvonnassa painottuvat taloustilanteen epävarmuus ja kyberturvallisuus sekä toimintaympäristön pitkäkestoiset muutokset
- Euroopan keskuspankin pankkivalvonnan lehdistötiedote 17.12.2024: EKP pitää pääomavaatimukset 2025 suurin piirtein ennallaan – pankkien kehitys vahvaa suurista geopoliittisista riskeistä huolimatta