Valvottavatiedote 27.5.2024 – 36/2024

Finanssivalvonta selvittää palkitsemisen riskitekijöitä henki- ja vahinkovakuutusyhtiöissä

Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomainen (EIOPA) on vuonna 2020 julkaissut kannanoton tunnistamistaan vakuutusyhtiöiden palkitsemisjärjestelmien riskitekijöistä, jotka tukevat viranomaisvalvonnan riskiperusteista kohdentamista. Valvontaa koskevan kannanoton tarkoituksena on yhdenmukaistaa palkitsemisen sääntelynmukaista valvontaa kaikissa Euroopan unionin maissa1.

Palkitsemisen tunnistetut riskitekijät

EIOPA:n kannanotossa keskitytään arvioimaan palkitsemisen riskitekijöitä erityisesti vakuutusyhtiön hallituksen jäsenten, toimitusjohtajan ja muiden toiminnasta tosiallisesti vastaavien, keskeisistä toiminnoista vastaavien sekä henkilöiden, joilla on muutoin merkittävä vaikutus yhtiön riskiprofiilin, näkökulmasta.

EIOPA on tunnistanut alla lueteltujen riskitekijöiden vaikuttavan vakuutusyhtiöiden palkitsemisen riskillisyyteen. Finanssivalvonta käyttää näitä riskitekijöitä oman valvontansa kohdentamisessa.

  • Muuttuvan palkitsemisen erä ylittää 50 000 euroa ja on yli 1/3 henkilön vuotuisesta kokonaispalkitsemisesta.
  • Kiinteän ja muuttuvan palkitsemisen komponentit eivät ole tasapainossa ja muuttuvan komponentin osuus kokonaispalkitsemisesta ylittää kiinteän palkitsemisen.
  • Muuttuvan palkkiokomponentin joustava, lykätty osa on alle 40 prosenttia muuttuvan palkkion suuruudesta.
  • Yksilösuorituksen arviointi ei pohjaudu selkeästi määritettyihin ja mitattaviin taloudellisiin ja ei-taloudellisiin kriteereihin. Myös kriteereiden toteutumisen vaikutukset palkitsemiseen tulee olla yksiselitteisesti dokumentoitu.
  • Taloudelliset ja ei-taloudelliset kriteerit  eivät ole riittävässä tasapainossa ja niiden tulee ottaa huomioon riittävän pitkä ajanjakso. Ei-taloudellisten kriteereiden merkitys yksilösuorituksen arvioinnissa korostuu keskeisistä toiminnoista vastaavilla henkilöillä.
  • Suoriutumisen arvioinnissa ei ole selkeästi määritettyjä kriteereitä muuttuvan palkkiokomponentin alaspäin tarkistamiselle ja maksamatta jättämiselle. Kriteereiden tulee pohjautua nykyisille ja tuleville riskialtistumille ja niiden tulee riittävällä tavalla ottaa huomioon niin yksilö- kuin liiketoimintayksikkö- ja/tai organisaatiotaso.
  • Erorahojen ei tule palkita epäonnistumista, vaan niiden on liityttävä koko toiminnan kuluessa saavutettuun suoritukseen.

Finanssivalvonta käyttää EIOPA:n kannanottoa Suomessa toimiluvan saaneiden vahinko- ja henkivakuutusyhtiöiden palkitsemisen valvonnan kohdentamisessa. Finanssivalvonta tulee lähettämään erikseen kyselyn valvottavilleen tässä valvottavatiedotteessa nostettujen asioiden osalta.

Lisätietoja antaa

Tony Airio, johtava valvoja, puhelin 09 183 5256 tai tony.airio(at)finanssivalvonta.fi

1Opinion on the supervision of remuneration principles in the insurance and reinsurance sector