Valvottavatiedote 14.10.2024 – 62/2024

Finanssivalvonta on julkaissut yhteenvedon laatimastaan pakoteriskiarviosta

Finanssivalvonta on julkaissut yhteenvedon laatimastaan Finanssivalvonnan rahanpesulain nojalla valvomia sektoreita koskevasta pakoteriskiarviosta. Pakoteriskiarviossa arvioidaan kunkin sektorin osalta pakotesääntelyn ja kansallisten jäädyttämispäätösten noudattamiseksi laadittuja toimintaperiaatteita, menettelytapoja ja sisäistä valvontaa suhteessa sektorin riskialtistukseen. Pakoteriskiarviossa ei sen sijaan arvioida eri sektoreiden riskiä toimia pakotteiden vastaisesti.

Riskiarvion mukaan pakoteriskialtistus on kohonnut sellaisilla toimialoilla, joilla tarjotaan erilaisia rajat ylittäviä maksupalveluita, jotka mahdollistavat varojen siirtämisen nopeasti ja helposti paikasta toiseen. Tällaisia ovat esimerkiksi kansainvälisiä maksupalveluita tarjoavat luotto- ja maksulaitokset. Näiden toimijoiden on syytä kiinnittää erityistä huomioita toimintaperiaatteiden, menettelytapojen ja sisäisen valvonnan tasoon. Myös rahanvälittäjien ja virtuaalivaluuttapalveluntarjoajien on syytä kiinnittää erityistä huomiota siihen, että niillä on riittävät toimintaperiaatteet ja menettelytavat pakotesääntelyn noudattamiseksi.

Hallintakeinojen tasoa ja hallintakeinojen puutteisiin liittyviä riskejä on arvioitu suhteessa laissa sekä Finanssivalvonnan määräyksissä ja sitovissa ohjeissa esitettyihin vaatimuksiin. Hallintakeinojen tasoa on arvioitu valvottavien Finanssivalvonnalle RA-raportoinnilla raportoimien tietojen sekä valvonnassa saatujen tietojen perusteella. On huomattava, että Finanssivalvonnan määräykset ja ohjeet (4/2023) Pakotesääntelyn ja kansallisten jäädyttämispäätösten noudattamiseen liittyvä asiakkaan tunteminen astuivat voimaan 1.3.3024 eli vasta sen jälkeen, kun valvottavat raportoivat ensimmäisen kerran RA-raportoinnilla pakotteisiin liittyvistä hallintakeinoista.

Riskiarvion yhteenvedon kanssa julkaistaan pakotteiden kiertämiseen liittyvä liite, johon on kerätty viranomaisyhteistyössä saatuja sekä luotettavista julkisista lähteistä peräisin olevia tietoja tunnistetuista tavoista kiertää pakotteita. Liitteen on tarkoitus antaa valvottaville tietoa, jota ne voivat hyödyntää laatiessaan omia toimintaperiaatteita ja menettelytapoja pakotteiden kiertämisen ehkäisemiseksi.

Pakoteriskiarvio toimii Finanssivalvonnan riskiperusteisen valvonnan tukena siltä osin, kun on kyse rahanpesulain 3 luvun 16 §:n velvoitteiden noudattamisen valvonnasta.

Lisätietoja antaa

  • Anssi Leisio, johtava asiantuntija, puhelin 09 183 5524 tai anssi.leisio(at)finanssivalvonta.fi
  • Viivi Jantunen, vanhempi asiantuntija, puhelin 09 183 5008 tai viivi.jantunen(at)finanssivalvonta.fi

Liitteet

Katso myös

Kansainväliset talouspakotteet ja kotimaiset jäädyttämispäätökset - Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen - www.finanssivalvonta.fi