Valvottavatiedote 5.9.2024 – 52/2024

Finanssivalvonnan sähköinen asiointipalvelu laajenee koskemaan vahinko- ja henkivakuutusyhtiöiden sopivuus- ja luotettavuusilmoituksia

Vahinko- ja henkivakuutusyhtiöiden sekä vakuutusomistusyhteisöjen (yhdessä vakuutusyhtiöt) johdon ja keskeisistä toiminnoista vastaavien henkilöiden sopivuus- ja luotettavuusilmoitukset (Fit & proper -ilmoitus) siirtyvät 16.9.2024 alkaen Finanssivalvonnan sähköiseen asiointipalveluun. Samalla Finanssivalvonta luopuu aiemmin käytössä olleesta ilmoituslomakkeesta. Lomaketta ei enää jatkossa lähetetä Finanssivalvonnan kirjaamoon.

Finanssivalvonnan sähköisessä asiointipalvelussa on jatkossa Fit & proper -ilmoituksia varten sähköinen ilmoituslomake. Tämä lomake eroaa ulkoisesti aiemmasta vakuutusyhtiöiden käytössä olleesta ilmoituslomakkeesta. Sähköisen ilmoituslomakkeen käyttöönotto ei kuitenkaan asiasisällöllisesti lisää Finanssivalvonnalle ilmoitettavaa tietoa muutamaa henkilötietoihin liittyvää muutosta lukuun ottamatta. Ilmoitettavan tiedon sisällöstä ohjeistetaan kunkin asiakohdan infotekstissä.

Sähköinen asiointipalvelu käyttää tietosuojattua yhteyttä. Järjestelmäkokonaisuuden kehittämisessä on kiinnitetty erityistä huomiota tietoturvaan sekä käsiteltävien asioiden luottamuksellisuuteen.

Tunnistus ja valtuutus Suomi.fi-palvelussa

Asiointipalvelun käyttö edellyttää asioijilta vahvaa tunnistautumista aina kun henkilöllä on suomalainen henkilötunnus. Tunnistautuminen ja yrityksen tai yhteisön puolesta asioinnin valtuuttaminen tehdään Suomi.fi-palvelussa (https://www.suomi.fi/etusivu/).

Asioijat tunnistautuvat järjestelmään omilla henkilötunnuksillaan esim. verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta käyttäen.

Yritysten ja yhteisöjen puolesta asiointi edellyttää voimassa olevia Suomi.fi-valtuuksia. Tällä hetkellä Suomi.fi-valtuuspalvelussa toimitusjohtaja voi yksin valtuuttaa henkilön edustamaan yritystä tai yhteisöä siinäkin tapauksessa, että nimenkirjoitusoikeus on vähintään kahdella henkilöllä. Finanssivalvonta suosittelee, että suuremmissa yrityksissä ja yhteisöissä toimitusjohtaja antaa valtuuden edelleen valtuuttamisoikeutena, jolloin tähän oikeutettu henkilö voi edelleen valtuuttaa henkilöitä ja hallinnoida valtuuksia kuten toimitusjohtaja.

Fit & proper -ilmoitusten osalta valtuusasia löytyy nimellä Finanssialalla toimivien johtohenkilöiden luotettavuus- ja sopivuusarviointiin liittyvät ilmoitukset. Lisätietoja valtuuttamisesta saa Suomi.fi-sivustolta: https://www.suomi.fi/valtuudet/.

Lisätietoja asiointipalvelusta

Finanssivalvonnan sähköisen asioinnin verkkosivu: Finanssivalvonnan sähköinen asiointipalvelu

Tiedustelut koskien sähköistä asiointipalvelua

Sähköpostiosoitteeseen: fiva-asiointi(at)finanssivalvonta.fi

Lisätietoja vakuutusyhtiöiden Fit & proper -ilmoitusvelvollisuudesta antaa

Jaana Friman, vanhempi valvoja, puhelin 09 183 5226 tai jaana.friman(at)finanssivalvonta.fi