Pieni avaus vakuutusvalvonnan pelikirjaan – mikä onkaan tämä joukkuelaji ja mitä paikkaa pelaa osastosta vastaava?
Kirjoittaja Kaisa Forsström työskentelee Finanssivalvonnan Vakuutusvalvonnan osastopäällikkönä.
”Mitä teet työksesi?” oli kysymys luokkatovereilta, jotka pitkästä aikaa tapasin. Hetki piti miettiä, millä kulmalla lähestyisin vastaustani. Kerroin vastaavani joukkoineni vakuutusvalvonnasta, jossa varmistetaan vakuutusalan toimijoiden vastuullisuutta, vakavaraisuutta ja menettelytapoja. Jotta vahingon sattuessa pitää se, mitä on sovittu vakuutuksia otettaessa. "Käytännössä aika perinteistä esihenkilötyötä", täsmensin lisäksi. Työtä, jossa aiemmasta vakuutusyhtiökokemuksestani on isosti hyötyä.
Positiivisesti hämmästyneet ilmeet olivat yllätys. Huomasin, että oletus oli toinen. Lukiokaverini olivat aikanaan huomanneet nimitykseni Finanssivalvontaan Vakuutusvalvonnan osastopäälliköksi. Tunnistivat virkamieheksi, jonkinlaiseksi pomoksikin; myös vakuutusyhtiöt ovat tunnettuja toimijoita. Oman kuvansa työstäni he olivat muodostaneet tuolta pohjalta. Vakuutus toimialana herättää tunteita, valvonta tehtävänä kuulostaa byrokraattiselta, ja kun vielä roolina on viranomainen – kokonaisuus näyttäytyi heille ehkä paperinmakuisena?
Tästä keskustelusta havahtuneena jäin pohtimaan, miten kerromme työstämme. Nouseeko siinä esiin työmme vastuullisuus tai haasteellisuus? Tai merkitys jokaiselle suomalaiselle, jolle on tärkeää, että vakuutustoimijat pitävät, mitä lupaavat. Ja että siihen on paitsi halua myös varoja. Tai merkitys vakuutustoimialalle ja -toimijoille, joiden toimintaan valvonta vaikuttaa. Joille on keskeistä mm. se, että olemme strategiamme mukaisesti toiminnassamme paitsi ennakoivia myös ennakoitavia ja käymme heidän kanssaan rakentavaa dialogia. Meillä on valvottaviemme kanssa yhteinen tavoite: vastuulliset ja vakavaraiset toimijat, vakuutettujen etujen turvana.
Pidän työtämme merkityksellisenä. Vakuutusturva on tärkeä niin näille ystävilleni kuin myös yrityksille, yrittäjille – ihan meille jokaiselle. Vakuutuksenottajalle tärkeä koti, lemmikki tai auto, taikka yrittäjän elinkeinolle keskeinen tai ympäristöriskeille altis tehdas tai tankkeri pyritään turvaamaan vahinkojen varalta. Myös monet toimeentuloa turvaavat, ml. suomalaisen sosiaaliturvan edut, on turvattu vakuutustuottein. Vakuutuspalveluja tarjoava yritys jakaa kanssamme riskejä, joita emme halua tai pysty itse kantamaan. Näiden toimijoiden ja koko toimialan vastuullisuuden ja vakavaraisuuden varmistaminen on vakuutusvalvonnan tehtävä. Tätä työtä teemme Finanssivalvonnan katon alla yhdessä mm. pankkeja ja pääomamarkkinoiden toimijoita valvovien kollegoidemme kanssa, merkittävältä osin myös osana eurooppalaista valvojaperhettä.
En taida olla ainoa, jonka kaverit eivät tiedä, mitä Finanssivalvonnassa tehdään. Ei ole tullut kerrottua. Ei edes sitä, miten yhden yhtiön tai ryhmittymän näkökulman vaihtaminen toimialan havainnointiin on muokannut omaa näkemystäni. Ja antanut mahdollisuuden oman osaamisen ja kokemuksen laajentamiseen. Tai miten esihenkilötyö viranomaistoimijalla vastaa sitä mitä se oli aiemmin yksityissektorin työnantajalla: eri osaamisalueiden asiantuntijoiden yhteistyötä ja sen pohjalta tehtyjä valintoja, eli suunnittelua, seurantaa sekä tekemisen tukemista valittuja tavoitteita vastaavalla tavalla.
Meillä on työntekijälähettiläille paikkoja auki – kerrotaan siitä, mitä työksemme teemme, mistä vastaamme. Ei niinkään puhuta valvonnasta tai valvottavista vaan siitä, miksi olemme olemassa.
Vakuutusvalvonnassa tehtävänämme on turvata vakuutettuja etuja.