Blogi 14.8.2024 – 6/2024

Innostava kesä rahanpesun estämisen lainsäädännön parissa

Ida Pennanen työskentelee Finanssivalvonnassa kesätyöntekijänä Rahanpesun estäminen -toimistossa kesän 2024 ajan.

Ida-Pennanen-800x600px.jpg

Nyt on loistava hetki kertoa kesästäni Finanssivalvonnassa, sillä kesätyörupeamani alkaa olla loppusuoralla. Olen Ida ja kerron lyhyesti, miten olen päätynyt töihin talousrikostorjunnan pariin ja millainen kesäni Finanssivalvonnassa on ollut.

Huomasin suorittaessani alempaa korkeakoulututkintoani kansainvälisen ja EU-oikeuden parissa, että rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen liittyvä sääntely kiinnostaa minua. Päädyinkin siitä pian jo erääseen pankkiin töihin erilaisiin talousrikollisuuden torjunnan tehtäviin. Innostuin aiheesta tällöin entistä enemmän. Samalla huomasin, että ala on jatkuvan muutoksen ja myllerryksen alla, mikä puolestaan pitää mielenkiintoani yllä.

Aloitin oikeustieteen maisteriopinnot Lapin yliopistossa vuosi sitten syksyllä. Opintojen voi siis sanoa olevan jo loppusuoralla. Nähdessäni ilmoituksen Finanssivalvonnan avoimesta kesätyöpaikasta oikeustieteen opiskelijalle Rahanpesun estäminen -toimistossa totesin tämän olevan minulle täydellinen kesätyö. Tässä tehtävässä pääsisin kehittämään laajasti omaa osaamistani rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä ja etenkin näihin liittyvästä sääntelystä. Olen tuttujen asioiden äärellä, mutta tällä kertaa katson asioita valvottavan silmien sijaan valvojan näkökulmasta. Olen saanut päivittäin nipistää itseäni siitä, että todella vietän kesäni täällä, eikä tämä ole vain unta.

Kesä on hujahtanut vauhdilla mielenkiintoisten työtehtävien parissa. Olen päässyt osallistumaan toimiston laajaan tehtäväkirjoon monipuolisesti, keskittyen kuitenkin sääntely ja riskit -ryhmän tehtäviin. Rahanpesun estäminen -toimisto on jaettu sääntely ja riskit -ryhmään sekä valvontaryhmään. Tehtäviä tehdään kuitenkin useimmiten hyvin tiiviissä yhteistyössä ryhmien kesken. Pääasiallinen tehtäväni tänä kesänä on ollut Finanssivalvontaan saapuvien toimilupa- ja rekisteröintihakemusten käsittely ja arviointi rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä annetun sääntelyn asettamien vaatimusten näkökulmasta. Tämän lisäksi olen vastannut esimerkiksi Finanssivalvonnan valvottavilta, heidän asiakkailtaan ja muilta tahoilta saapuviin kysymyksiin. Kysymyksiä on ollut laidasta laitaan ja ne ovat sisältäneet välillä haastaviakin laintulkinnallisia pohdintoja. Näiden tehtävien ohessa olen päässyt osallistumaan muun muassa Euroopan pankkiviranomaisen (EBA) koulutukseen kryptovaroista ja niitä koskevasta sääntelystä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisen näkökulmasta. On ollut myös mielenkiintoista päästä mukaan näkemään käytännön tasolla muun muassa, mihin kaikkeen MiCA-asetus (Euroopan Unionin kryptovara-asetus (EU) 2023/1114) tulee tosiasiassa vaikuttamaan myös valvojan näkökulmasta.

Koen, että kesätyö on vastannut kaikkia odotuksiani ja jopa ylittänyt ne. En olisi etukäteen osannut kuvitella pääseväni näin monipuolisesti mukaan toimiston tehtäviin. Toimistossamme ja yleisesti Finanssivalvonnassa on vallinnut lämmin ja tsemppaava ilmapiiri, jossa kesätyöntekijän näkemykset ovat yhtä arvokkaita kuin muidenkin. Tehtävien monipuolisuus ja haastavuus on pitänyt mielenkiintoani yllä koko kesän ajan. Aina olen saanut apua, kun olen sitä tarvinnut. Kesän aikana olen päässyt tutustumaan aivan loistaviin, asiantunteviin, avuliaisiin ja lämminhenkisiin kollegoihin myös yli toimistorajojen. Omien kokemusteni pohjalta voin täydestä sydämestäni suositella kesätyötä täällä Rahanpesun estäminen -toimistossa ja yleisesti Finanssivalvonnassa.

Aurinkoista loppukesää kaikille!