Utredning om iakttagande av livförsäkringsbolagens skälighetsprincip under år 2023: Bolagen har i genomsnitt beviljat en god totalavkastning och utvecklingsriktningen är stigande – Finansinspektionen följer utvecklingen av tilläggsförmånernas totalnivå ä
Under 2023 gjorde Finansinspektionen livförsäkringsbolagen uppmärksamma på att tilläggsförmånerna ska vara skäliga och framhävde att tilläggsförmånerna ska bedömas utifrån det förändrade ekonomiska läget. Bolagen höjde i regel tilläggsförmånernas totalnivå under 2023 jämfört med året innan.
Livförsäkringsbolagens resultat varierar från år till år. Enligt kontinuitetsprincipen bör tilläggsförmånernas belopp utjämnas med åren. Eftersom de tilläggsförmåner som bolagen beviljar trots förhöjningar klart har underskridit utvecklingen av konsumentpriserna under de senaste åren, kan bolagen förväntas bevilja tilläggsförmåner som motsvarar de nuvarande tilläggsförmånernas totalnivå även framöver.
I utredningen detta år gjordes följande observationer:
- Bolagen har allmänt taget delat ut högre tilläggsförmåner år 2023 än under tidigare år. Tilläggsförmånernas nivå har emellertid varit låg med beaktande av inflationen och bolagens långsiktiga överskott.
- Bolagen hade beaktat skäligheten mellan kundernas olika försäkringar i enlighet med skälighetsprincipen.
- Information om fördelningen av överskottet mellan försäkringstagarna och ägarna har inte getts på så sätt att försäkringstagaren skulle kunna bedöma om fördelningen av överskottet är skälig.
De kraftigt ökade konsumentpriserna kan kompenseras under flera år
Enligt den utredning om skälighetsprincipen som Finansinspektionen publicerat finns det några stora skillnader i principerna för utdelning av tilläggsförmåner mellan bolagen. Kundåterbäringar som bolagen beviljat för sina spar- och pensionsförsäkringar sjönk sakta fram till 2023, fastän försäkringarnas totalavkastningar i genomsnitt överstigit både förändringen i konsumentpriserna och ränteavkastningen på marknaden. Under 2023 steg kundåterbäringarna något. Under 2022 och 2023 har konsumentpriserna totalt ökat med över 12 %.
Försäkringsprodukter har inget inflationsskydd. Det utgör emellertid en nyttig utgångspunkt då man dryftar huruvida försäkringsbolagen beviljar skäliga tilläggsförmåner. Avkastningarna på försäkringarna går snabbt förlorade, om förmånerna inte utvecklas i samma takt som inflationen. Olika långa räntor avspeglar å sin sida inflationsförväntningarna under olika tidsspann, men under de senaste åren har räntenivån varit mycket låg jämfört med inflationen. Med beaktande av inflationen och de tilläggsförmåner som bolagen delat ut, förutsätter Finansinspektionen att bolagen beaktar kontinuitetsprincipen i anslutning till skälighetsprincipen när de fastställer tilläggsförmånerna.
Regleringen av tilläggsförmåner är principbaserad. Den beskrivs genomgripande både i den nu publicerade utredningen och i dokumentet ”Vad handlar skälighetsprincipen och bolagens utdelning av tilläggsförmåner om?”, som finns bifogat till utredningen.
Finansinspektionens utredning av skälighetsprincipen innehåller en sammanfattning på svenska.
Närmare upplysningar lämnas av
Ledande matematiker Jari Niittuinperä, telefon 09 183 5517
Bilagor
- Utredning om iakttagande av livförsäkringsbolagens skälighetsprincip under 2008 och 2023 (pdf, delvis på finska)
- Vad handlar skälighetsprincipen och bolagens utdelning av tilläggsförmåner om? (pdf, på finska)