Tillsynsmeddelande 20.2.2025 – 16/2025

Stresstester för banker som står under Finansinspektionens direkta tillsyn

Under det första halvåret 2025 genomför Europeiska bankmyndigheten EBA EU-omfattande stresstester för europeiska banker. Finansinspektionen genomför tillsammans med företagen under tillsyn en separat nationell utvidgning av EBA:s stresstest till banksektorn i Finland. Utvidgningen berör åtta banker under Finansinspektionens direkta tillsyn.

Den nationella utvidgningen av det EU-omfattande stresstestet är en del av Finansinspektionens fortlöpande riskkontroll, genom vilken man kartlägger det finländska finanssystemets förmåga att utstå mycket ofördelaktiga men potentiella utvecklingsgångar i företagens omvärld. Stresstestet genomförs för att bedöma motståndskraften hos resultatet och förlusterna hos företagen under tillsyn, och testresultaten utnyttjas för att bedöma kapitalbasens tillräcklighet.

Det basscenario och det scenario med svag utveckling som använts i stresstestet baserar sig på Europeiska centralbankens (ECB) och de nationella centralbankernas prognoser och på att de centrala risker som ECB samt Europeiska systemrisknämnden (ESRB) bedömt att kan drabba finanssektorn utlöses särskilt i en situation där den recessionspräglade perioden varar åren 2025–2027.

I scenariot med svag utveckling realiseras många av de risker för den finansiella stabiliteten som ESRB identifierat. I scenariot antas de tillspetsade geopolitiska spänningarna leda till allvarliga utbuds- och efterfrågestörningar, och som resultat av dem avtar den globala ekonomiska tillväxten avsevärt. Höjda handelstullar och flera länders motåtgärder leder till en inåtvänd global handelspolitik, vilket fragmenterar handeln ytterligare. I scenariot med svag utveckling under tre år krymper Finlands bruttonationalprodukt med totalt 7,3 % medan arbetslösheten ökar med 5,6 %-enheter, bostadsfastigheternas värde sjunker med 8,1 % och affärsfastigheternas värde sjunker med 23,2 %.

I stresstesterna bedömer bankerna effekterna för egen del i enlighet med gemensamma anvisningar och en gemensam metodik utifrån situationen i slutet av 2024. Beräkningarna innehåller dessutom förenklingar och begränsningar, som antagligen inte skulle gälla i verkligheten. Anvisningarna baserar sig på Europeiska bankmyndigheten metodik.

Närmare upplysningar lämnas av

Deni Seitz, senior specialist, deni.seitz(at)fiva.fi

Se också