Tillsynsmeddelande 2.1.2025 – 3/2025

God intern styrning i företagen under tillsyn och åtgärder för att hantera osäkerheter i omvärlden kvarstår som Finansinspektionens prioriterade tillsynsområden 2025 – sammandrag av resultaten av inspektionerna läggs ut på webbplatsen

Det geopolitiska läget, förändringarna i omvärlden och den ökande regleringen framhäver behovet av tillsyn av riskhanteringen i företag under tillsyn. Finansinspektionens prioriteringar 2025 styrs av flera olika risker och hanteringen av dem i företagen under tillsyn: hit hör bland annat operativ och ekonomisk beredskap, it- och cyberrisker, ESG-risker och risker i samband med ökad AI-användning och utläggning av verksamhet. Bland regeländringarna och prioriteringarna i tillsynen framhävs välfungerande förvaltnings- och styrsystem, kund- och investerarskyddet och hållbarhetsrapporteringen. Sammandrag av de inspektioner som avslutas nästa år kommer framöver att vara tillgängliga på Finansinspektionens webbplats.

Finansinspektionen har sedan 2023 publicerat uppgifter om planerade inspektioner och tematiska bedömningar för hela året. Framöver kommer Finansinspektionen att lägga ut sammandrag av inspektionsrapporterna på sin webbplats www.finanssivalvonta.fi. På så sätt stöder Finansinspektionen målet om att vara en proaktiv och förutsägbar tillsynsmyndighet i linje med sin vision och strategi.

– Vi har bidragit till förutsägbarheten genom att informera om våra tillsynsplaner så att företagen ute på fältet är medvetna om vad vi anser viktigt vid respektive tidpunkt. Framöver ökar vi vår förutsägbarhet genom att lägga ut information på vår webbplats också om våra viktigaste observationer av inspektioner av enskilda företag under tillsyn, vilket tjänar som vägledning för hela tillsynsfältet, säger Finansinspektionen direktör Tero Kurenmaa.

Planen för 2024 fullföljdes i rätt stor utsträckning. Vissa inspektioner ställdes in bland annat på grund av förändringar i institutets situation eller omprioritering av tillsynsresurserna.

– Vi är också framöver beredda att flexibelt se över våra tillsynsprioriteringar under årets lopp, säger Kurenmaa.

Finansinspektionens prioriterade tillsynsområden 2025 anknyter i likhet med tidigare år till de operativa och finansiella riskerna i en instabil omvärld. Dessutom speglar prioriteringarna införandet och tillsynen av nya regelverk: AI-förordningen, DORA-regelverket (Digital Operational Resilience Act) och tillsynen av hållbarhetsrapporteringen innebär nya tillsynsområden. Finansinspektionen tar också över tillsynen av nya auktoriserade företag under tillsyn, såsom tillhandahållarna av kryptotillgångstjänster och pensionsförsäkraren KEVA.

Inspektioner och tematiska bedömningar per tillsynssektor

Finansinspektionen genomför under året ett flertal inspektioner av enskilda företag under tillsyn samt tematiska bedömningar av grupper av företag under tillsyn i enlighet med sina tillsynsprioriteringar. Inspektionerna och bedömningarna speglar också de europeiska tillsynsmyndigheternas prioriteringar och det riskbaserade angreppssättet.

Prioriteringarna för ECB:s banktillsyn 2025 fokuserar på bankernas motståndskraft mot omedelbara makroekonomiska och finansiella hot och allvarliga geopolitiska chocker (prioritet 1). Bankerna uppmanas också åtgärda långvariga väsentliga brister effektivt och utan dröjsmål (prioritet 2) och ta itu med framväxande utmaningar till följd av den digitala omvandlingen och ny teknik samt hantera de relaterade riskerna noggrant (prioritet 3). Tillsynsprioriteringarna baserar sig på prioriteringarna för 2024.

Av de finländska bankerna omfattas Nordea, OP Gruppen, Danske Bank och Kommunfinans av ECB:s direkta tillsyn, och Finansinspektionen genomför tillsynen tillsammans med ECB. Finansinspektionen följer i tillämpliga delar motsvarande prioriteringar i tillsynen av de mindre kreditinstitut som står under dess direkta tillsyn.

I de tematiska bedömningarna av banker fokuserar Finansinspektionen 2025 på teman inom kreditrisk och utlåning. Andra fokusområden är intern styrning och användning av interna modeller.

Inspektionerna och bedömningarna av banker och betaltjänster inriktas också på teman inom förhindrande av penningtvätt och av finansiering av terrorism och tillsynen av efterlevnaden av sanktioner.

Inom försäkringstillsynen fokuserar de tematiska bedömningarna på placeringskostnader, solvensberäkning och värdering av tillgångar och skulder. Vidare bedöms användningen av automatiskt beslutsfattande och metoden för bedrivande av ombudsverksamhet. Därtill fokuserar inspektionerna bland annat på tillförlitlig förvaltning och organisation av förvaltningen, frågor i samband med utläggning av verksamhet samt riskhanteringen.

I tillsynen av aktörerna på kapitalmarknaden bedöms bland annat tillämpningen av IFRS-standarderna, hållbarhetsrapporteringen och marknadsföringen av kryptotillgångstjänster. Tillsammans med den europeiska tillsynsmyndigheten Esma genomförs en bedömning av teman inom compliance-verksamheten och internrevisionen. Inspektionerna fokuserar därtill till exempel på hanteringen av cyberrisker, noterade bolags efterlevnad av sina skyldigheter och fondbolagens hantering av hållbarhetsrisker.

De tematiska bedömningarna och inspektionerna omprioriteras för att svara på händelser i omvärlden.

Ruotsi-valvonnan-painopisteiden-jakauma.jpg

Kvantitativ fördelning av tematiska bedömningar och inspektioner mellan prioriterade tillsynsområden.

Sammandrag av inspektionsrapporterna läggs ut på den offentliga webbplatsen

Finansinspektionen ger såsom tidigare ut tillsyns- eller pressmeddelanden om tematiska bedömningar som riktar sig till en större grupp av företag under tillsyn. Med ledning av observationerna från de tematiska bedömningarna kan Finansinspektionen inleda noggrannare utredningar eller vidta andra tillsynsåtgärder.

Dessutom börjar Finansinspektionen lägga ut sammandrag av institutspecifika inspektioner som avslutats 2025 på sin offentliga webbplats. Sammandragen innehåller de viktigaste observationerna från respektive inspektion och tjänar således som en mer allmän vägledning för tillsynsfältet om den riskbaserade inriktningen av Finansinspektionens inspektionsteman och om vilka frågor tillsynsmyndigheten betonar i de tematiska inspektionerna.

Sammandrag läggs ut på webbplatsen endast av sådana inspektioner enligt inspektionsprogrammet som genomförts på Finansinspektionens eget initiativ. Betydande banker i Eurosystemet omfattas i fråga om kapitaltäckningstillsynen av ECB:s direkta tillsyn. Om dessa inspektioner kan Finansinspektionen således inte ge ut någon information.

Finansinspektionen börjar lägga ut sammandrag på sin webbplats under början av året så att flera sammandrag först publiceras på en gång. Sammandragen blir tillgängliga på Finansinspektionens webbplats.

Närmare upplysningar lämnas av

biträdande direktör Jyri Helenius.

Se också