Representanter för nästan 180 skade- och livförsäkringsbolag samlades på traditionellt tillsynsmöte som avslutning på skade- och livförsäkringsbyråns tillsynsår
Specialisterna vid skade- och livförsäkringsbyrån samt andra övervakare av försäkringssektorn vid Finansinspektionen tog tillfället i akt och behandlade genomgående temana under det gångna tillsynsåret. På tillsynsmötet diskuterades även tillsynsåtgärderna för det kommande året, utsikterna vad gäller lagstiftningsreformer samt deras inverkan både på tillsynsmyndigheten och företagen under tillsyn.
Starkt fokus på riskbaserad tillsyn
Skade- och livförsäkringsbyråns tillsyn är riskbaserat inriktad så att den följer riktlinjerna för Finansinspektionens strategiperiod 2023–2025. Periodens sista år kommer att präglas av omvärldsteman som lyfts fram redan tidigare: den instabila ekonomiska verksamhetsmiljön, höga geopolitiska risker samt långvariga förändringstrender, klimatförändringen och digitaliseringen. Dessa teman framhäver ytterligare skade- och livförsäkringsbolagens behov av effektiva bolagsstyrnings- och riskhanteringssystem som har tillräckliga resurser samt av en stark solvensställning. Genom tillsynsåtgärderna för nästa år strävar man efter att fortsättningsvis säkerställa dessa. Det är också målet i den färska tematiska bedömningen om internrevisionen och utredningen om återförsäkring, vilka ansvariga övervakare Santeri Palojärvi och matematiker Iiro Marttila presenterade på mötet.
Stora regleringsprojekt är en utmaning för tillsynsmyndigheten och företagen under tillsyn
Senast år 2027 kommer det att ske betydande ändringar i regleringsramen för skade- och livförsäkringsbolag. Den nya översynen av Solvens II och IRRD håller på att överföras för nationellt verkställande, och det är skäl att både inom branschen och tillsynen vidta åtgärder för att förbereda sig för den kommande regleringen. Mycket nytt för tillsynsmyndigheten: utvidgandet av proportionalitetsprincipen, makrotillsynsramen, skärpningen av regleringen av grupptillsynen och därmed ökningen av dess betydelse samt utarbetandet av tillsynen över regleringen av försäkringsbolagens återhämtning och resolution tillsammans med andra aktörer. I sitt anförande på mötet presenterade gruppchef Silvaliisa Virri en lägesuppdatering av Solvens II Review. Därtill berättade ledande matematiker Toni Blomster och Jari Niittuinperä om bl.a. de kommande ändringarna i ORSA och beräkningsschemat. Då det gäller lagstiftningsprojekten kommer kontakten med intressegrupperna att vara intensivt under de kommande åren.
Även annanstans inom Finansinspektionen, utanför skade- och livförsäkringsbyrån, görs ett mycket betydande tillsynsarbete som riktar sig till skade- och livförsäkringsbolagen. Sådan tillsyn är till exempel tillsynen över uppförandereglerna inom försäkringsverksamheten, över penningtvätts- och sanktionsärenden samt över IT- och cyberrisker. Under förmiddagen presenterades aktuella ärenden om tillsynen över uppförandereglerna, en aktuell bedömning av sanktionsrisken inom branschen samt om hur Dora-förordningen om digital operativ motståndskraft, som ska tillämpas inom den finansiella sektorn fr.o.m. den 17 januari 2025, inverkar på företagen under tillsyn.
Förutsägbart om tillsynen 2025
Vid skade- och livförsäkringsbyrån strävar vi efter att kontinuerligt prioritera vårt arbete riskbaserat och att allt mer koncentrera oss på vår grundläggande uppgift med fokus på tillsynsarbetet.
År 2025 kommer tillsynstemanas fokus att i huvudsak ligga på de detaljerade observationer som gjorts vid tidigare inspektioner (t.ex. RSR-rapporternas kvalitet och omfattning, internrevision, ersättningar, bolagsstyrning i grupper och stresstest). Föremål för tillsyn är även processerna för värderingen av tillgångar och skulder, organiseringen och avsättningen av resurser för compliance- och riskhanteringsfunktionerna samt återförsäkring.
De ansvariga övervakarna för skade- och livförsäkringsbyrån kommer som bekant att behandla både observationerna under det gångna tillsynsåret och de noggrannare tillsynsplanerna för nästa år på mötena om aktuella ärenden. Detta väntas öka tillsynens förutsebarhet samt bolagens möjligheter att bereda sig för kommande tillsynsåtgärder och Finansinspektionens kontakttaganden på bästa möjliga sätt.
Skade- och livförsäkringsbyrån önskar även en fortsatt god dialog och tackar för det gångna året!
Närmare upplysningar lämnas av
Byråchef Maija Vartiainen, maija.vartiainen@fiva.fi
Bilaga
Presentationsmaterialet från tillsynsmötet 29.11.2024 (pdf, på finska; presentationsmaterialet på svenska kommer att publiceras inom de följande veckorna)