Tillsynsmeddelande 27.5.2024 – 36/2024

Finansinspektionen utreder riskerna i anslutning till ersättningar i liv- och skadeförsäkringsbolagen

Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (Eiopa) har 2020 offentliggjort ett ställningstagande till de riskfaktorer som Eiopa identifierat i försäkringsbolagens ersättningssystem och som talar för en riskbaserad inriktning av myndighetstillsynen. Syftet med ställningstagandet är att förenhetliga den regelmässiga tillsynen över ersätt­ningar i alla EU-länder1.

Identifierade riskfaktorer som gäller ersättningar

I Eiopas ställningstagande koncentrerar man sig på att bedöma riskfaktorer som gäller ersättningar särskilt till försäkringsbolagens styrelseledamöter, verkställande direktör och andra som i praktiken ansvarar för verksamheten samt till personer som svarar för centrala funktioner och personer som annars väsentligt påverkar bolagets riskprofil.

Eiopa har identifierat att de riskfaktorer som uppräknas nedan inverkar på hur riskfyllda försäkringsbolagens ersättningar är. Finansinspektionen använder dessa riskfaktorer för att inrikta sin egen tillsyn.

  • Den rörliga ersättningen överstiger 50 000 euro och utgör mer än 1/3 av personens totala årliga ersättning.
  • De fasta och rörliga delarna av ersättningen är inte i balans och den rörliga delen utgör en större andel av den totala ersättningen än den fasta delen.
  • Den varierande, uppskjutna delen av den rörliga ersättningen är mindre än 40 procent av den rörliga ersättningen.
  • Bedömningen av individens resultat bygger inte på tydligt angivna och mätbara ekonomiska och icke-ekonomiska kriterier. Det ska också vara entydigt dokumenterat hur ersättningen påverkas om kriterierna realiseras.
  • Förhållandet mellan ekonomiska och icke-ekonomiska kriterier är inte tillräckligt avvägt, och kriterierna bör beaktas över en tillräckligt lång tidsperiod. De icke-ekonomiska kriteriernas betydelse vid bedömningen av individens resultat framhävs hos personer som svarar för centrala funktioner.
  • Vid bedömningen av resultat finns inga tydligt angivna kriterier för justering av den rörliga ersättningsdelen nedåt och för att inte betala ut den. Kriterierna ska baseras på nuvarande och framtida riskexponering och de ska i tillräcklig grad beakta såväl individ- som affärsenhetsnivån och/eller organisationsnivån.
  • Avgångsvederlag ska inte belöna för misslyckanden, utan de ska vara relaterade till uppnådda resultat under hela verksamhetsperioden.

Finansinspektionen använder Eiopas ställningstagande för att inrikta tillsynen över ersätt­ningar i skade- och livförsäkringsbolag med koncession i Finland. Finansinspektionen kommer att kontakta företagen under tillsyn separat i de ärenden som lyfts fram i detta tillsynsmeddelande.

Närmare upplysningar lämnas av

Tony Airio, ledande övervakare, tfn 09 183 5256 eller tony.airio(at)fiva.fi

1Opinion on the supervision of remuneration principles in the insurance and reinsurance sector