Finansinspektionen har publicerat en sammanfattning av sin bedömning av sanktionsrisken
Finansinspektionen har publicerat en sammanfattning av sin bedömning av sanktionsrisken inom de sektorer som den utövar tillsyn över med stöd av penningtvättslagen. I bedömningen av sanktionsrisken bedöms de verksamhetsprinciper, förfaranden och interna kontroll som upprättats inom varje sektor för iakttagandet av sanktionsbestämmelserna och de nationella frysningsbesluten i förhållande till riskexponeringen inom sektorn. I bedömningen av sanktionsrisken bedöms däremot inte risken för att bryta mot sanktionerna inom de olika sektorerna.
Enligt riskbedömningen har exponeringen för sanktionsrisk ökat inom branscher, där det tillhandahålls olika gränsöverskridande betaltjänster som gör det möjligt att snabbt och enkelt överföra tillgångar från en plats till en annan. Sådana är till exempel kredit- och betalningsinstitut som tillhandahåller internationella betaltjänster. Dessa aktörer bör fästa särskild uppmärksamhet vid nivån på sina verksamhetsprinciper, förfaranden och interna kontroll. Även penningförmedlare och tillhandahållare av virtuella valutor bör fästa särskild uppmärksamhet vid att de har tillräckliga verksamhetsprinciper och förfaranden för att iaktta sanktionsbestämmelserna.
Riskerna förknippade med riskhanteringsmetodernas nivå och bristande riskhantering har bedömts i förhållande till kraven både i lagen och i Finansinspektionens föreskrifter och bindande anvisningar. Riskhanteringsmetodernas nivå har bedömts på grundval av de uppgifter som tillsynsobjekten inrapporterat till Finansinspektionen på RA-rapporten samt på grund val av tillsynsuppgifter. Det bör beaktas att Finansinspektionens föreskrifter och anvisningar (4/2023) Kundkännedom i anslutning till iakttagandet av sanktionsbestämmelser och nationella frysningsbeslut trädde i kraft den 1 mars 2024, dvs. först efter att tillsynsobjekten första gången inrapporterade uppgifter om metoderna för att hantera sanktionerna på RA-rapporten.
Tillsammans med sammanfattningen av riskbedömningen publiceras en bilaga om kringgående av sanktioner, vilken innehåller information om identifierade sätt att kringgå sanktioner som erhållits via myndighetssamarbetet och från tillförlitliga offentliga källor. Avsikten med bilagan är att ge tillsynsobjekten information som de kan utnyttja när de upprättar verksamhetsprinciper och förfaranden för att förhindra att sanktionerna kringgås.
Bedömningen av sanktionsrisken stöder Finansinspektionens riskbaserade tillsyn till den del det är fråga om tillsynen över förpliktelserna enligt 3 kap. 16 § i penningtvättslagen.
Närmare upplysningar lämnas av
- Anssi Leisio, ledande specialist, tfn 09 183 5524 eller anssi.leisio(at)fiva.fi
- Viivi Jantunen, senior specialist, tfn 09 183 5008 eller viivi.jantunen(at)fiva.fi