Tillsynsmeddelande 28.6.2024 – 45/2024

De första bestämmelserna i MiCA-förordningen börjar tillämpas den 30 juni

Finansinspektionen börjar fr.o.m. den 1 september motta ansökningar om auktorisation som krävs för tillhandahållande av kryptotillgångstjänster.

En del av de registrerade tillhandahållarna av virtuella valutor kan gynnas av övergångsperioden.

ESMA (Europeiska värdepappers- och marknadsmyn­digheten) ber om svar på förfrågan om huruvida tillståndspliktiga finansiella enheter har för avsikt att tillhandahålla kryptotillgångstjänster med stöd av sin auktorisation.

Emission av kryptotillgångar

EU-förordningen om marknadsföring av kryptotillgångar (Markets in Crypto Assets, MiCA) kommer att börja tillämpas i två olika faser. Regleringen om emission av vissa kryptotillgångar, dvs. e-pengatoken (EMT, electronic money token) och tillgångsanknutna token (ART, asset-referenced token) kommer att börja tillämpas från och med den 30 juni 2024.

Tillhandahållande av kryptotillgångstjänster

Tillhandahållande av kryptotillgångstjänster förutsätter auktorisation fr.o.m. den 30 december 2024. Finansinspektionen börjar fr.o.m. den 1 september 2024 motta ansökningar om auktorisation från aktörer som ansöker om att bli leverantörer av kryptotillgångstjänster. Finansinspektionen vill särskilt framhäva att kravinnehållet i ansökan om auktorisation är omfattande och täckande och att det lönar sig för sökande att noggrant sätta sig in i det. Helt nya leverantörer av kryptotillgångs­tjänster, dvs. företag som inte tidigare har av Finansinspektionen beviljad registrering som till­handa­hållare av virtuella valutor, uppmanas kontakta Finansinspektionen i god tid innan ansökan inlämnas.

Nationellt har det reglerats om en övergångstid, vilket kan gynna de tillhandahållare av virtuella valutor som registrerats av Finansinspektionen och som:

  • i själva verket tillhandahållit tjänster i anknytning till virtuella valutor när lagen om leverantörer av kryptotillgångstjänster och om marknader för kryptotillgångar träder i kraft; eller
  • fått registrering som tillhandahållare av virtuella valutor av Finansinspektionen högst sex måna­der innan lagen om leverantörer av kryptotillgångstjänster och om marknader för krypto­tillgångar träder i kraft.

En förutsättning för utnyttjande av övergångstiden är också att tillhandahållaren av virtuella valutor lämnar in en ansökan on auktorisation enligt MiCA-förordningen till Finansinspektionen senast den 30 oktober 2024. Övergångsperioden innebär att de sökande som omfattas av den kan fortsätta att tillhandahålla tjänster i anslutning till virtuella valutor fram till den 30 juni 2025 eller fram till att de beviljas eller vägras auktorisation, beroende på vilken tidpunkt som infaller först. 

Finansinspektionen vill även påminna om att registrerade tillhandahållare av virtuella valutor ska vara beredda på att avsluta sin verksamhet såvida förutsättningarna för verksamheten enligt MiCA-förordningen inte uppfylls, och auktorisation inte skulle kunna beviljas. Tillhandahållare av virtuella valutor är enligt stycke 14 i Finansinspektionens föreskrifter och anvisningar 4/2019 skyldiga att utarbeta utredningar om hur skyddandet och förvaringen av kundmedel ombesörjs i samband med att verksamheten upphör. Det lönar sig även att beakta att den nationella över­gångsperioden inte innebär mer tid för uppfyllande av kraven i betalningsuppgiftsförordningen, vilka alla leverantörer av kryptotillgångstjänster ska följa fr.o.m. den 30 december 2024.

Förfrågan från Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten

Enligt artikel 60 i MiCA-förordningen får kryptotillgångstjänster tillhandahållas även av sådana finansiella enheter som har av Finansinspektionen beviljad annan auktorisation är auktorisation som leverantör av kryptotillgångstjänster. Med undantag för kreditinstitut har gruppen av tillåtna kryptotillgångstjänster begränsats enligt typ av auktorisation. Finansiella enheter ska emellertid lämna in en anmälan till Finansinspektionen innan tjänster börjar tillhandahållas.

ESMA, dvs. Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, begär svar på förfrågan om huruvida de enheter som nämns i artikel 60 i MiCA-förordningen, dvs. kreditinstitut, värdepappers­centralen, värdepappersföretag, institut för elektroniska pengar, fondbolag, AIF-förvaltare med auktorisation eller börsen har för avsikt att tillhandahålla kryptotillgångstjänster med stöd av sin auktorisation. Svar på förfrågan önskas senast den 26 juli under här.

Finansinspektionen ber om svar på förfrågan åtminstone i det fallet att enheten har för avsikt eller ens i någon mån överväger att tillhandahålla kryptotillgångstjänster i framtiden.

Närmare information

I frågor som gäller MiCA kan ni kontakta: MiCAquestions(at)finanssivalvonta.fi

Vi ber er emellertid beakta att e-postlådan inte nödvändigtvis läses alla dagar och att vi inte tar emot ansökningar om auktorisation eller kontakttaganden som kräver brådskande åtgärder via den här e-postadressen. Under semestersäsongen 2024 kan behandlingen av de meddelanden som kommer in i e-postlådan ta upp till några veckor.

Närmare upplysningar om kryptotillgångar och regleringen i anslutning till den samt om auktori­sationsförfarandet finns på Finansinspektionens webbplats: