Rapporteringsmeddelande 18.7.2024 – 15/2024

EBAs DPM 3.5 tas i bruk med uppgifterna per 31.12.2024 | EBA

Europeiska banktillsynsmyndigheten (EBA) har publicerat version DPM 3.5 av XBRL-taxonomin och valideringsreglerna för myndighetsrapporteringen. Ändringarna inverkar på rapporteringen i kreditinstitut, värdepappersföretag och fondbolag samt på rapporteringen för auktoriserade förvaltare av alternativa investeringsfonder.

DPM 3.5 tekniska standard innehåller undantagsvis även datainsam-lingar som ska rapporteras senare.

REM GL

Rapporteringen av ledningens mångfald och lönegapet mellan könen (Diversity benchmarking GL) ska lämnas in vart tredje år. Första rapporteringsdatumet är 31.12.2024 och rapporten ska inlämnas senast den 30 april 2025. Rapporteringen är urvalsbaserad, EBA/GL/2023/08 punkt: "14. EBA kommer att kontakta de behöriga myndigheterna i god tid före varje uppgiftsinsamling och lämna ytterligare information om hur man fastställer urvalet av institut och värdepappersföretag förvilka uppgifter bör samlas in. På begäran bör de behöriga myndigheterna informera EBA om den förteckning över institut och värdepappersföretag som de avser att ta med i riktmärkningen av metoder för diversifiering, inom den tidsfrist som EBA anger.”

FICOD

FICOD avser rapportering av interna transaktioner och riskkoncent­rationer i finansbolag som ingår i ett finansiellt konglomerat och motsvarar innehållsmässigt EIOPAs tidigare FICOD-rapporteringsramverk för försäkringsföretag som ingår i ett finansiellt konglomerat (se även rapporteringsmeddelande 20/2023).

DORA (Digital Operational Resilience Act)

Preliminära formulär för rapportering av ICT-outsourcingdata i enlighet med DORA-förordningen om digital operativ motståndskraft för finanssektorn har publicerats i EBAs DPM 3.5-version. De preliminära formulären ska inte användas för regelbunden rapportering. Formulären grundar sig  på utkastet till teknisk genomförandestandard som publicerades i januari 2024 och som ännu inte har godkänts av Europeiska kommissionen. Eventuella ändringar i den tekniska rapporteringsramen med anledning avkommissionens godkännande kommer att beaktas i EBAs framtida DPM-ramverk. Datumet för när den regelbundna rapporteringen av ICT-outsourcingdata kommer att inledas är ännu inte känd och datumet kommer att meddelas separat. En frivillig datainsamlingsövning pågår för närvarande för rapportering av ICT-outsourcingdata (se även tillsynsmeddelande 25/2024).

COREP FRTB (Fundamental Review of the Trading Book)

Implementeringen av de uppdaterade COREP FRTB (Fundamental Review of the Trading Book) formulären kommer att ske vid en tidpunkt som meddelas senare. Europeiska kommissionen skjuter upp ikraftträdandet av de uppdaterade reglerna för beräkning av kapitalkravet för marknadsrisker. De nu publicerade formulären ska inte användas för rapportering innan FRTB-regleringen träder i kraft.

MREL TLAC

Verket för finansiell stabilitet (RVV) ansvarar för ändringarna i rapporteringen av "Minimum Requirement for Own Funds and Eligible Liabilities" (MREL) och "Total Loss-Absorbing Capacity" (TLAC). Vad gäller MREL TLAC-datainsamlingen träder ändringarna i kraft från rapporteringsdatumet 31.12.2024.

Det har gjorts små ändringar i DPM och de ändringar som införts i valideringsreglerna godkändes enligt ITS. DPM-enkätverktyget har också uppdaterats så att det motsvarar den nuvarande publikationen.

Närmare information om XBRL-taxonomin och DPM-modellen i anslutning till ITS-rapporteringen finns på EBAs webbplats.

Närmare upplysningar lämnas av

  • Kontakt ska i första hand tas via Finansinspektionens rapportörsportal.