Pressmeddelande 18.12.2024 

Makrotillsynsbeslut: Inga förändringar i makrotillsynsverktygen – bolånetaket och bankernas kontracykliska buffertkrav oförändrade 


Finansinspektionens direktion beslutade på sitt sammanträde den 17 december 2024 att hålla kvar lånetaket på grundnivån, dvs. 95 %, för nya lån för första bostad och 90 % för övriga nya bostadslån. Det kontracykliska buffertkravet för banker ligger också kvar på 0 %.

Den globala ekonomiska tillväxten har stärkts något under det gångna året, men den ekonomiska utvecklingen i euroområdet har varit svag. Inflationen i euroområdet har saktat in betydligt och Europeiska centralbanken har fortsatt att sänka styrräntorna. Tillväxten i den finländska ekonomin har varit dämpad under det gångna året och enligt Finlands Banks konjunkturprognos förstärks tillväxten gradvis under de kommande åren. Riskerna att tillväxten förblir svagare än beräknat är dock stora på grund av osäkerheterna gällande den internationella och nationella ekonomin.

Bolånetaket ligger kvar på grundnivån

Bostadsmarknaden väntas återhämta sig i måttlig takt om marknads- och låneräntorna fortsätter att sjunka som väntat och Finlands ekonomi återhämtar sig i linje med prognosen. Under åren framöver väntas hushållens skuldbetalning bli lättare, köpkraften starkare och sysselsättningen högre, vilket också skulle stödja ett uppsving på bostadsmarknaden. Utsikterna för bostadsmarknaden på kort sikt präglas dock fortfarande av osäkerhet.

- Sårbarheterna i bostadsutlåningen har minskat då hushållen har lyft färre lån än tidigare och till mindre belopp. Den totala hushållsskulden i förhållande till inkomsterna har minskat under de senaste åren och hushållens skuldbetalningsförmåga har för det mesta varit tillfredsställande, konstaterar direktionens ordförande Marja Nykänen.

Enligt Finansinspektionens bedömning har det inte inträffat sådana förändringar i riskmiljön som skulle förutsätta en ändring av lånetaket (den maximala belåningsgraden) från den nuvarande grundnivån, dvs. 95 % för lån för första bostad och 90 % för övriga nya bostadslån.

Kontracykliska buffertkravet för banker ligger kvar på 0,0 %

Mot bakgrund av de mått som speglar den privata sektorns skuldsättning och utlåningsutveckling är den finansiella cykeln alltjämt dämpad. Utlåningen förefaller dock ha slutat krympa, men det har tills vidare inte synts några tecken på en kraftig vändning uppåt av konjunkturen. Det primära riskmåttet, dvs. trendavvikelsen avseende den privata sektorns kreditstock och BNP, var alltjämt tydligt negativt vid slutet av mars 2024 (-16,5 procentenheter). Volymen av utestående företagslån låg praktiskt taget stilla under sommaren och hösten, men enkäter visar att efterfrågan på företagslån håller på att öka. Volymen av utestående bostadsbolagslån har fortsatt att växa långsamt.

Inte heller de kompletterande riskmåtten pekar på någon betydande ökning av de konjunkturrelaterade stabilitetshoten i anknytning till den totala utlåningen. Det inhemska finansiella stressindexet steg något under början av hösten 2024 till följd av den plötsliga men kortvariga, globala marknadsturbulensen, men har under hösten legat på en låg nivå. Bytesbalansunderskottet har fortsatt att krympa. Enligt den samlade bedömningen av riskindikatorerna föreligger inga grunder för tillämpning av det kontracykliska buffertkravet.

Finansinspektionens direktion gör kvartalsvis en bedömning av riskerna för den finansiella stabiliteten i Finland på kort och lång sikt. Vid behov kan direktionen skärpa eller lätta på de s.k. makrotillsynsverktyg som främjar den finansiella stabiliteten. Direktionen fattar kvartalsvis beslut om storleken av det kontracykliska buffertkravet och den maximala belåningsgraden för bostadslån. Buffertkraven för nationellt systemviktiga kreditinstitut (s.k. O-SII-buffertkrav) ses över minst en gång om året och det s.k. systemriskbuffertkravet minst vartannat år.

Närmare upplysningar lämnas av

ordföranden för Finansinspektionens direktion Marja Nykänen, telefon 09 183 20 07.

Använd denna länk för att öppna bilagorna nedan

  • Direktionens beslut om tillämpning av makrotillsynsverktyg (pdf)
  • Finansinspektionens direktörs remitterade förslag om tillämpning av makrotillsynsverktyg (pdf, på finska)
  • Yttranden om direktörens förslag om tillämpning av makrotillsynsverktyg (pdf, på finska)
    • Finlands Bank
    • finansministeriet
    • social- och hälsovårdsministeriet
  • Makrotillsynsrapport 2/2024 (på finska)

Kontakter

  • Mediejour, 09 183 50 30

Om Finanssivalvonta

Finansinspektionen (FI) är en myndighet med ansvar för finans- och försäkringstillsynen i Finland. Under vår tillsyn står bland annat bankerna, försäkringsbolagen, pensionsbolagen, andra aktörer i försäkringsbranschen, värdepappersföretagen, fondbolagen och börsen. Vi främjar den finansiella stabiliteten, förtroendet för finansmarknaden och skyddet av kunder, investerare och försäkrade.