Prioriterade tillsynsområden
Finansinspektionens prioriterade tillsynsområden 2025 anknyter i likhet med tidigare år till de operativa och finansiella riskerna i en instabil omvärld. Dessutom speglar prioriteringarna införandet och tillsynen av nya regelverk: AI-förordningen, DORA-regelverket (Digital Operational Resilience Act) och tillsynen av hållbarhetsrapporteringen innebär nya tillsynsområden. Finansinspektionen tar också över tillsynen av nya auktoriserade företag under tillsyn, såsom tillhandahållarna av kryptotillgångstjänster och pensionsförsäkraren KEVA.
Inspektioner och tematiska bedömningar per tillsynssektor
Finansinspektionen genomför under året ett flertal inspektioner av enskilda företag under tillsyn samt tematiska bedömningar av grupper av företag under tillsyn i enlighet med sina tillsynsprioriteringar. Inspektionerna och bedömningarna speglar också de europeiska tillsynsmyndigheternas prioriteringar och det riskbaserade angreppssättet.
Prioriteringarna för ECB:s banktillsyn 2025 fokuserar på bankernas motståndskraft mot omedelbara makroekonomiska och finansiella hot och allvarliga geopolitiska chocker (prioritet 1). Bankerna uppmanas också åtgärda långvariga väsentliga brister effektivt och utan dröjsmål (prioritet 2) och ta itu med framväxande utmaningar till följd av den digitala omvandlingen och ny teknik samt hantera de relaterade riskerna noggrant (prioritet 3). Tillsynsprioriteringarna baserar sig på prioriteringarna för 2024.
Av de finländska bankerna omfattas Nordea, OP Gruppen, Danske Bank och Kommunfinans av ECB:s direkta tillsyn, och Finansinspektionen genomför tillsynen tillsammans med ECB. Finansinspektionen följer i tillämpliga delar motsvarande prioriteringar i tillsynen av de mindre kreditinstitut som står under dess direkta tillsyn.
I de tematiska bedömningarna av banker fokuserar Finansinspektionen 2025 på teman inom kreditrisk och utlåning. Andra fokusområden är intern styrning och användning av interna modeller.
Inspektionerna och bedömningarna av banker och betaltjänster inriktas också på teman inom förhindrande av penningtvätt och av finansiering av terrorism och tillsynen av efterlevnaden av sanktioner.
Inom försäkringstillsynen fokuserar de tematiska bedömningarna på placeringskostnader, solvensberäkning och värdering av tillgångar och skulder. Vidare bedöms användningen av automatiskt beslutsfattande och metoden för bedrivande av ombudsverksamhet. Därtill fokuserar inspektionerna bland annat på tillförlitlig förvaltning och organisation av förvaltningen, frågor i samband med utläggning av verksamhet samt riskhanteringen.
I tillsynen av aktörerna på kapitalmarknaden bedöms bland annat tillämpningen av IFRS-standarderna, hållbarhetsrapporteringen och marknadsföringen av kryptotillgångstjänster. Tillsammans med den europeiska tillsynsmyndigheten Esma genomförs en bedömning av teman inom compliance-verksamheten och internrevisionen. Inspektionerna fokuserar därtill till exempel på hanteringen av cyberrisker, noterade bolags efterlevnad av sina skyldigheter och fondbolagens hantering av hållbarhetsrisker.
De tematiska bedömningarna och inspektionerna omprioriteras för att svara på händelser i omvärlden.