Internationellt samarbete
Aktionsgruppen för finansiella åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism FATF (Financial Action Task Force), som fungerar i anslutning till organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling OECD, samarbetar internationellt att förhindra penningtvätt, finansiering av terrorism och spridning av massförstörelsevapen. FATF:s medlemmar utgörs av 37 stater och två internationella organisationer. Finland blev godkänd som medlem 1991.
Du kan läsa mer om FATF:s verksamhet och historia på FATF:s webbplats.
FATF utvecklar och utfärdar rekommendationer och följer upp genomförandet av dem i medlemsländerna genom årliga enkäter och regelbundna landspecifika utvärderingar.
FATF har publicerat fyrtio rekommendationer mot penningtvätt samt mot finansiering av terrorism och spridning av massförstörelsevapen, vilka FATF:s medlemsländer politiskt har förbundit sig till att iaktta.
Rekommendationerna kan läsas på FATF:s webbplats.
Genom att göra landspecifika utvärderingar kartlägger FATF situationen för förhindrande och utredande av penningtvätt och finansiering av terrorism i det land som vid respektive tidpunkt är föremål för utvärdering.
FATF:s utvärderingsrapport för Finland kan läsas på FATF:s webbplats
FATF offentliggör regelbundet ett nyhetsbrev, FATF Business Bulletin, om sina viktigaste beslut och åtgärder. FATF Business Bulletin erbjuder väsentlig information i synnerhet för den privata sektorn.
FATF:s riktlinjer (Guidance) och bästa praxis (Best Practices)
FATF:s plenar- och arbetsgruppsmöten
FATF:s plenar- och arbetsgruppsmöten 2024
FATF:s plenar- och arbetsgruppsmöten 2023
FATF:s plenar- och arbetsgruppsmöten 2022
FATF:s plenar- och arbetsgruppsmöten 2021
De europeiska tillsynsmyndigheternas riktlinjer har lagts ut på Finansinspektionens webbplats. Sidan kompletteras allt eftersom nya riktlinjer ges ut. Finansinspektionen ger också ut ett tillsynsmeddelande om nya utgivna riktlinjer.
På Europeiska bankmyndighetens (EBA) webbplats (på engelska) finns aktuell och nyttig information om de europeiska projekten för förhindrande av penningtvätt och av finansiering av terrorism.
De nordiska och baltiska tillsynsmyndigheterna har avtalat om samarbete år 2019 för att stärka åtgärderna för förhindrande av penningtvätt och av finansiering av terrorism.
Målet är att stärka den nuvarande samarbetsmodellen för tillsynen över förhindrande av penningtvätt.
Myndigheterna i Finland, Sverige, Danmark, Norge, Island, Estland, Lettland och Litauen har bildat en arbetsgrupp som har ett kontinuerligt och regelbundet samarbete och som utbyter erfarenheter och information om effektiv bekämpning av penningtvätt. Målet är att tillsynen över förhindrandet av penningtvätt ska vara bättre koordinerad i Norden och Baltikum.
Det bereds också en avsiktsförklaring för att göra det kontinuerliga och långvariga samarbetet officiellt (Memorandum of Understanding, MoU).